divendres, 27 d’abril del 2018

EL CERCLE CROMÀTIC - COLORS FREDS I CÀLIDS

Isaac Newton ( s. XVIII ) va proposar que la banda recta recta de colors de l'espectre visible de la llum blanca es distribuïra en una forma circular unint els extrems de l'espectre . D'aquesta manera va crear el cercle cromàtic . El cercle cromàtic és una de les maneres més simples d'ordenar els colors per a visualitzar i estudiar les relacions que existeixen entre els colors . Aquesta ordenació permet que cada color estiga situat enfront del seu complementari.


El cercle cromátic i els parells de colors complementaris

CYM color wheel . Per Sylveno , https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CYM_color_wheel.png ,
 CC BY-SA 3.0 ( 2012 )

Un cercle cromàtic de dotze tons està format pels tres colors primaris ; entre aquests es situen els tres secundaris , que s'obtenen barrejant un color primari amb altre color primari , i entre cada secundari i primari es situa el terciari que s'origina de la seua barreja.

Tots els tons tenen associada una sensació tèrmica . Podem dividir el cercle cromàtic en dos grups o mitats ; un grup amb els colors que s'associen al fred i un altre amb els colors que s'associen a la calor. 

El negre i el blanc són neutres i no s'associen a cap dels dos grups. El verd groguenc i el púrpura poden considerar-se càlids o freds segons si es combinen amb els colors d'un o altre costat.


Els colors freds i càlids

CYM color wheel . Per Sylveno , https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CYM_color_wheel.png ,
 CC BY-SA 3.0   ( 2012 )



A continuació podeu veure l'efecte que generen la gamma freda i càlida en un mateix dibuix :


Colors freds i càlids . Per  laaudaz , 
https://es.slideshare.net/laaudaz/el-color-25059148 ,  2013

Els colors complementaris són els parells de colors situats diametralment oposats en el cercle cromàtic . En situar junts colors complementaris , el contrast que s'aconsegueix és màxim i la composició de color que s'aconsegueix  té molta força expressiva com podeu veure a la següent pintura feta amb el predomini dels colors complementaris taronja i blau indi :



Els colors complementaris
Esglèsia a Zeeland . Per  Piet Mondrian - Tate.org.uk ,  http://www.tate.org.uk/art/artworks/mondrian-sun-church-in-zeeland-zoutelande-church-facade-t07328 ,  CC - BY - NC - ND   3.0 Unported  ( 1997 )




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.