dilluns, 30 d’abril del 2018

EL COLOR EN LA COMPOSICIÓ

El color és un element de primer ordre per a compondre imatges.

Si  volem que la composició a color quede equilibrada , hi haurà que posar atenció a la grandària de les taques de color i a la relació que aquestes guarden entre si : una taca de color gran és més cridanera que una taca de color xicoteta , per tant , haurà de tindre una saturació menor.

També és important ser conscient de les sensacions que s'associen als color atenent a les seues qualitats . Es poden assenyalar les següents sensacions associades :

  • Sensació de pes : el color pot fer que una forma " pese " més o menys. Els tons foscos pesen més que els tons clars , i els tons saturats pesen més que els tons dessaturats.

Sensació de pes .  Elaboració pròpia ,  CC  BY - NC - ND  ( 2018 )

  • Sensació de granadària : el color pot fer que una forma semble més gran o més xicoteta . Els colors clars tenen tendència a expandir les formes , a presentar-les més grans , mentres que els colors foscos tenen tendència a contraure les formes i a presentar-les com a més xicotetes.


Sensació de grandària
. Elaboració pròpiaCC  BY - NC - ND  ( 2018 )

  • Sensació de distància : el color pot ser utilizat per a acostar les formes a la persona que contempla la composició . Els tons càlids clars produeixen aquest efecte d'acostament. El acostament es veu encara més accentuat si coloquem tons càlids clars sobre un fons amb colors foscos o freds.


Sensació de distància
Elaboració pròpia  ,  CC  BY - NC - ND  ( 2018 )



HARMONIA CROMÀTICA I CONTRAST CROMÀTIC

És estrany que els colors apareguen aïllats ; generalment apareixen combinats en harmonies o contrastos.

Hi ha harmonia cromàtica quan el conjunt de colors és concordant i assossegat . Unint colors similars s'aconsegueix això . Ho podem fer de les següents maneres :
  • Fent ús de colors propers en el cercle cromàtic
  • Per variacions suaus del valor o la saturació de un mateix to
  • Fent ús d'una gamma tèrmica ( Fent composicions només amb els colors freds o càlids ; o amb predomini d'una gamma )
  • Fent ús d'una gamma de valor ( Fent servir colors la foscor o claredat dels quals és semblant )

En la següent imatge podeu veure una harmonia cromàtica on apareixen juntament la gamma dels verds  i  el color blau :


Harmonia cromàtica


Water lilies and Japanese bridge . Per Claude Monet - The athenaeum.org ,  https://commons.wikimedia.org/wiki/Claude_Monet#/media/File:Water-Lilies-and-Japanese-Bridge-(1897-1899)-Monet.jpg ,  Public Domain   ( 1899 )


A vegades , encara que els colors estiguen quelcom allunyats en el cercle cromàtic , s'aconsegueix harmonitzar-los amb una dessaturació general.


Hi ha contrast cromàtic quan es combinen colors que tenen diferències notables de to , valor i saturació . Es pot aconseguir un contrast elevat amb tons allunyats en el cercle cromàtic ( especialment amb els colors complementaris ) i es potencia amb una alta saturació. També s'aconsegueix contrast amb variacions de valor i saturació extremes d'un mateix to o oposant els colors freds i els colors càlids en la composició.

En la següent imatge hi ha un contrast cromàtic per la presència de dos parells de colors complementaris : el blau violeta junt al groc i el verd junt al magenta :


Contrast cromàtic

The large blue horses . Per Franz Marc - The Yorck Project ,  
https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Horses#/media/File:Franz_Marc_005.jpg ,  Public Domain  ( 1911 )
  

divendres, 27 d’abril del 2018

EL CERCLE CROMÀTIC - COLORS FREDS I CÀLIDS

Isaac Newton ( s. XVIII ) va proposar que la banda recta recta de colors de l'espectre visible de la llum blanca es distribuïra en una forma circular unint els extrems de l'espectre . D'aquesta manera va crear el cercle cromàtic . El cercle cromàtic és una de les maneres més simples d'ordenar els colors per a visualitzar i estudiar les relacions que existeixen entre els colors . Aquesta ordenació permet que cada color estiga situat enfront del seu complementari.


El cercle cromátic i els parells de colors complementaris

CYM color wheel . Per Sylveno , https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CYM_color_wheel.png ,
 CC BY-SA 3.0 ( 2012 )

Un cercle cromàtic de dotze tons està format pels tres colors primaris ; entre aquests es situen els tres secundaris , que s'obtenen barrejant un color primari amb altre color primari , i entre cada secundari i primari es situa el terciari que s'origina de la seua barreja.

Tots els tons tenen associada una sensació tèrmica . Podem dividir el cercle cromàtic en dos grups o mitats ; un grup amb els colors que s'associen al fred i un altre amb els colors que s'associen a la calor. 

El negre i el blanc són neutres i no s'associen a cap dels dos grups. El verd groguenc i el púrpura poden considerar-se càlids o freds segons si es combinen amb els colors d'un o altre costat.


Els colors freds i càlids

CYM color wheel . Per Sylveno , https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CYM_color_wheel.png ,
 CC BY-SA 3.0   ( 2012 )



A continuació podeu veure l'efecte que generen la gamma freda i càlida en un mateix dibuix :


Colors freds i càlids . Per  laaudaz , 
https://es.slideshare.net/laaudaz/el-color-25059148 ,  2013

Els colors complementaris són els parells de colors situats diametralment oposats en el cercle cromàtic . En situar junts colors complementaris , el contrast que s'aconsegueix és màxim i la composició de color que s'aconsegueix  té molta força expressiva com podeu veure a la següent pintura feta amb el predomini dels colors complementaris taronja i blau indi :



Els colors complementaris
Esglèsia a Zeeland . Per  Piet Mondrian - Tate.org.uk ,  http://www.tate.org.uk/art/artworks/mondrian-sun-church-in-zeeland-zoutelande-church-facade-t07328 ,  CC - BY - NC - ND   3.0 Unported  ( 1997 )




dimecres, 18 d’abril del 2018

LES QUALITATS DEL COLOR

Les qualitats del color són el to , el valor i la saturació.


Tono , valor i saturación . Per Sergio Oquendo  ,  http://slideplayer.es/slide/11791659/ ,  2017

El to
 : 

Cada color diferent és un to diferent . Podem dir " color groc " o " to groc " , és el mateix . El to també s'anomena tint.


El valor : 

Es refereix al grau de claredat o foscor d'un color . El valor d'un to es modifica amb l'addició de blanc o negre . Quan afegim blanc al color , augmentem el seu valor i quan afegim negre disminuïm el seu valor . El color amb més valor és el blanc i el color amb menys valor és el negre.

La transició del clar al fosc s'aconsegueix a base d'afegir quantitats de blanc o de negre al color i es coneix amb el nom de degradat d'un color.

El valor també rep el nom de lluminositat.

La saturació :

La saturació és la puresa d'un color . Un color perd la puresa en barrejar-lo amb altre color , amb el seu complementari , amb el blanc  o amb el negre .

Un color molt saturat té un color viu i intens , mentres que un color poc saturat pareix descolorit , apagat i gris .

Aquesta qualitat diferència els colors vius dels pàl·lids .

La saturació també rep el nom de  intensitat  o  vivesa.

Saturación .  Per Thalia Suárez , http://loveforbacteriology.blogspot.com.es/2015/  ,  2015


Interacció del color :

Relativity of colour . Per  cscott55 ,  https://cscott552d.wordpress.com/2015/10/20/relativity-of-color-hue-value-and-saturation-squares/  ,  2015


1. Alteracions de to : Un mateix color col·locat sobre dos fons diferents pot variar la seua sensació tonal.

El quadrat vermell a  la dreta pareix ataronjat o groguenc , mentres que el quadrat a l'esquerra té una coloració més vermella.

2. Alteracions de valor : Qualsevol color pot variar el seu valor depenent del color del fons on estiga situat.

El quadrat petit a la dreta té un valor més alt que el quadrat petit a l'esquerra degut a que es troba damunt d'un fons fosc.

3. Alteracions de saturació : Sempre que col·loquem un to molt saturat sobre altre poc saturat , es veu més pur.

El quadrat verd sobre fons gris clar pareix més saturat que quan es troba damunt d'un fons verd fosc saturat.



dilluns, 16 d’abril del 2018

LA MESCLA SOSTRACTIVA O MESCLA DE COLORS - PIGMENT

Existeixen diferents tipus de pintures: pintures al tremp , olis , acrílics , aquarel·les ... i totes elles estén formades per pigments amb color i un aglutinant.

Hi ha tres colors-pigment que no es poden obtindre per mitjà de mescles , són els colors-pigment primaris : el groc , el magenta  i el cian . Mesclant els colors-pigment primaris es pot obtindre la resta de colors.

Les mescles de colors-pigment són mescles sostractives perquè en cada mescla es resta llum , és a dir , el color que resulta de la mescla és més fosc que els colors mesclats. Això ho veiem ben clar quan mesclem en quantitats equivalents els colors groc , magenta i cian : el color que obtenim és el negre, que és clarament més fosc que els tres colors mesclats.

Els colors-pigment primaris i secundaris
Cjkv . Per SharkD , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:CMY#/media/File:Cjkv.png , Public Domain ( 2010 )


Mesclant de dos en dos els colors pigment primaris aconseguim els colors pigment secundaris :
  • Groc        +   magenta  =  vermell
  • Magenta  +   cian         =  blau violeta
  • Groc        +   cian         =  verd

Els colors-pigment complementaris són aquells que , quan es barregen , formen el color negre . S'obtenen combinant cada color primari amb un de secundari , sempre que entre tots dos completen els tres colors primaris :
  • El blau violeta és el complementari del groc
  • El verd és el complementari del magenta
  • El vermell és el complementari del cian

Les mescles de colors-pigment són usades en la impressió a color ( impremtes , impressores i fotocopiadores ) , la fotografia a color i en la pintura per a reproduir tota la gamma de colors de l'espectre visible. Els sistemes d'impressió a color i la fotografia obtenen imatges a color per superposició de pel·lícules de tinta color groga , magenta i cian.

CMY components . Per  (3ucky(3all  , https://es.wikipedia.org/wiki/Color#/media/File:CMY_components.jpg ,
CC BY 2.5   ( 2006 )


Freqüentment es fa la impressió amb quatre tintes ( cian , magenta , groc i negre ) perquè el pigment negre es més econòmic que els pigments cian , magenta i groc i , conseqüentment , crear negre amb tres tintes seria molt més car.  CMYK ( acrònim anglès de Cyan , Magenta , Yellow i Black ) és el nom que rebre internacionalment aquest sistema d'impressió amb 4 tintes . Per referir-se al negre s'utilitza K en lloc de B perquè no hi haja confusions amb el color Blue ( blau ) .






divendres, 13 d’abril del 2018

LA MESCLA ADDITIVA O MESCLA DE COLORS-LLUM

Al fer passar la llum solar a través d'un prisma de vidre es descompon en llums acolorides . Hi ha tres d'aquestes llums que són fonamentals o primàries atès que les mescles parcials d'aquestes donen origen a totes les llums acolorides de l'espectre visible. Són les llums vermella , verda i blau violeta. Aquestes llums no es poden obtindre a partir de la mescla d'altres llums.


Llums primàries i la seua mescla

Cmyk-rgb . Per Kuba - Dis , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:RGB#/media/File:Cmyk-rgb.jpg ,
Public Domain  ( 2011 ) 


Si barregen llums acolorides la mescla resultant és sempre una llum més clara , és a dir , sumen llum a la mescla. És per això que la mescla de llums s'anomena mescla additiva . Si barregem les llums primàries dos a dos , obtindrem les llums secundàries :


Barreja de llums primàries 


Rgb addition nevit 026.svg . Per Nevit Dilmen ,  https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:RGB#/media/File:Rgb_addition_nevit_026.svg , 
CC BY-SA 3.0 ( 2009 )

  •  Llum vermella  +  Llum verda           =   Llum groga
  •  Llum vermella  +  Llum blau violeta   =   Llum  magenta
  •  Llum verda      +  Llum blau violeta   =   Llum cian
Com podeu veure ací les llums secundàries són més lluminoses que les llums primàries que les formen.


Hem vist que amb la mescla de les 3 llums primàries s'obté la llum blanca . També es pot obtindre la llum blanca mesclant dos llums que es denominen llums complementàries :  
  • La llum cian és complementària de la vermella
  • La llum magenta és complementària de la verda
  • La llum groga és complementària de la blau violeta 
Veure la foto " Llums primàries i la seua mescla " ) 

Aquestes tres parelles de llums complementàries estan formades per una llum primària i una llum secundària obtinguda de la mescla de les dos llums primàries restants.

Quan parlem de llums acolorides , la llum negra no existeix perquè el negre és l'absència de llum.

Les televisions i les pantalles de molts aparells funcionen amb la mescla de les tres llums primàries. Si mirem molt de prop aquests aparells veurem que estan formats per multitud de píxels de llum que emeten només en els tres colors primaris. Combinant les tres llums primàries amb les mateixes intensitats es produeix la llum blanca ; variant la intensitat de les llums primàries s'obté l'espectre complet. RGB ( red , green  and blue ) és l'abreviació que s'utilitza internacionalment per anomenar aquestes 3 llums primàries :


Cell phone screen pixels . Per Dinesh Dhankhar , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:RGB#/media/File:Cell_Phone_screen_Pixels.jpg,
CC BY 4.0  ( 2017 )


dilluns, 9 d’abril del 2018

LA PERCEPCIÓ DELS COLORS

El món material és incolor. Únicament hi existeix el color quan hi ha llum ; sense llum no hi ha colors.

El color és la impressió produïda per un to de llum en els òrgans visuals , o més exactament , és una percepció visual que es genera en el cervell en interpretar els senyals nerviosos que li envien els fotoreceptors a la retina de l'ull , que al seu torn interpreten i distingixen les distintes longituds d'ona que capten de la part visible de l'espectre electromagnétic de la llum.

Tot cos il·luminat absorbeix una part de les ones electromagnétiques i reflecteix les restants. Les ones reflexades són captades per l'ull i interpretades al cervell com distints colors segons les longituds d'ona recebudes.

Una superfície que reflecteix totes les longituds d'ona és percebuda com a blanca, mentre que una superfície que absorbeix totes les longituds d'ona i no en reflecteix cap ho serà com a negra. Si una superfície es percebuda com a vermella és perquè absorbeix totes les longituds d'ona de la llum excepte les longituds d'ona llarga , que corresponen al color vermell.

La percepció del color blanc i del color negre

Percepción del color . Per Vortex , http://daovortex.blogspot.com.es/2015/11/unidad-2-la-imagen-digital-23-el-color.html ,  2015




La percepció del color vermell

Color perception . Per Jeff Yurek , https://dot-color.com/tag/color-2/ ,  2013

El tipus de llum influeix en el color dels objectes . Per exemple , un objecte blanc canvia el seu color quan és il·luminat per diferents fonts de llum . Per exemple , un ou té un color diferent segons siga il·luminat per la llum del sol , una llum de neó , o la llum d'una bombeta incandescent. Les botigues que venen aliments ( carnisseries , fruiteries ) aprofiten la coloració de la llum per a realçar el color dels aliments , per això fan servir llums especials.

Quan la font de llum és filtrada ( per un vidre acolorit o per paper de cel·lofana acolorit ) la nostra percepció del color també canvia. Si una superfície és transparent els raigs de llum travesen el cos sense sofrir cap alteració cromàtica , però quan la superfície està colorejada , la longitud d'ona corresponent a eixe color queda retinguda , i els objectes que rebren la llum alteren el seu color en cambiar la mescla d'ones electromagnétiques que reflecteixen.

dimecres, 4 d’abril del 2018

LLUM I COLORS

Tot el que ens envolta té color o colors i per poder percebre'ls ha d'existir la llum. Sense llum no hi existeixen els colors.

Isaac Newton ( cientific anglés del segle XVIII ) va estudiar la llum solar ( anomenada també llum blanca ) . En un experiment féu passar la llum solar per un prisma de vidre i va descobrir que es descomponia en un feix de llums acolorides que es coneix com l'espectre de la llum blanca. Aquest espectre és un gradient continu de llums acolorides , però s'identifiquen set colors fonamentals : vermell , taronja , groc , verd , blau , indi i violeta .


Descomposició de la llum solar amb un prisma de vidre

El prisma de Newton .  Per  Experiments de física ,
https://www.youtube.com/watch?v=yrRkJMHEcYE ,  2015


En un altre experiment va fer l'operació inversa, és a dir, obtindre el color blanc a partir dels sets colors fonamentals. Per fer això va dividir una superfície circular en sectors colorejats amb  aquests set colors. En fer-la girar a gran velocitat va veure que els colors  es  fusionaven  en el color blanc . Havia  constatat  que el  color  blanc es pot  obtindre mesclant els colors en què es descompon  la llum solar.


Abans de girar

Disco de Newton . Per Evans Pol ,
https://www.youtube.com/watch?v=JlMs4-NiTJk ,  2015 



Guanyant-ne velocitat


Disco de Newton . Per Evans Pol ,
https://www.youtube.com/watch?v=JlMs4-NiTJk ,  2015 



Amb molta velocitat
Disco de Newton . Per Evans Pol ,
https://www.youtube.com/watch?v=JlMs4-NiTJk ,  2015 



L’arc de Sant Martí és altre exemple del fenomen de la dispersió de la llum solar. Ocorre quan una cortina de gotes d'aigua en suspensió en l'atmosfera és il·luminada  per la llum solar. En aquest cas els milions de gotetes d'aigua actuen com un gran prisma de vidre i es produïx , al cel , l'aparició d'un arc lluminós amb els colors de l'espectre de la llumEs forma a conseqüència de la refracció i reflexió de la llum solar en les gotes d'aigua que actuen com a prismes de vidre. La llum procedent del Sol penetra en una gota d'aigua, ho fa refractant-se i dispersant-se , reflecteix en el fons de la gota  i torna a sortir refractant-se de nou i dispersant-se encara més ; es a dir, d'un raig únic que rep , la gota retorna un feix de raigs acolorits amb un gradient continu de color on es pot identificar set colors fonamentals : vermell , taronja , groc, verd , blau , indi i violeta.


L'arc de Sant Martí

Regnbue Faeroerne. Per Rengnbue Faeroerne , 
 
https://commons.wikimedia.org/wiki/Rainbow#/media/
File:Regnbue_F%C3%A6r%C3%B8erne.jpg , 
CC BY-SA  3.0  ( 2006 )


Refracció i reflexió de la llum solar en una gota d'aigua

Rainbow formation. Per  Peo ,
 https://commons.wikimedia.org/wiki/
File:Rainbow_formation.png?uselang=es#file, 
CC  BY-SA 3.0  ( 2005 )