dilluns, 9 d’abril del 2018

LA PERCEPCIÓ DELS COLORS

El món material és incolor. Únicament hi existeix el color quan hi ha llum ; sense llum no hi ha colors.

El color és la impressió produïda per un to de llum en els òrgans visuals , o més exactament , és una percepció visual que es genera en el cervell en interpretar els senyals nerviosos que li envien els fotoreceptors a la retina de l'ull , que al seu torn interpreten i distingixen les distintes longituds d'ona que capten de la part visible de l'espectre electromagnétic de la llum.

Tot cos il·luminat absorbeix una part de les ones electromagnétiques i reflecteix les restants. Les ones reflexades són captades per l'ull i interpretades al cervell com distints colors segons les longituds d'ona recebudes.

Una superfície que reflecteix totes les longituds d'ona és percebuda com a blanca, mentre que una superfície que absorbeix totes les longituds d'ona i no en reflecteix cap ho serà com a negra. Si una superfície es percebuda com a vermella és perquè absorbeix totes les longituds d'ona de la llum excepte les longituds d'ona llarga , que corresponen al color vermell.

La percepció del color blanc i del color negre

Percepción del color . Per Vortex , http://daovortex.blogspot.com.es/2015/11/unidad-2-la-imagen-digital-23-el-color.html ,  2015




La percepció del color vermell

Color perception . Per Jeff Yurek , https://dot-color.com/tag/color-2/ ,  2013

El tipus de llum influeix en el color dels objectes . Per exemple , un objecte blanc canvia el seu color quan és il·luminat per diferents fonts de llum . Per exemple , un ou té un color diferent segons siga il·luminat per la llum del sol , una llum de neó , o la llum d'una bombeta incandescent. Les botigues que venen aliments ( carnisseries , fruiteries ) aprofiten la coloració de la llum per a realçar el color dels aliments , per això fan servir llums especials.

Quan la font de llum és filtrada ( per un vidre acolorit o per paper de cel·lofana acolorit ) la nostra percepció del color també canvia. Si una superfície és transparent els raigs de llum travesen el cos sense sofrir cap alteració cromàtica , però quan la superfície està colorejada , la longitud d'ona corresponent a eixe color queda retinguda , i els objectes que rebren la llum alteren el seu color en cambiar la mescla d'ones electromagnétiques que reflecteixen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.