dilluns, 16 d’abril del 2018

LA MESCLA SOSTRACTIVA O MESCLA DE COLORS - PIGMENT

Existeixen diferents tipus de pintures: pintures al tremp , olis , acrílics , aquarel·les ... i totes elles estén formades per pigments amb color i un aglutinant.

Hi ha tres colors-pigment que no es poden obtindre per mitjà de mescles , són els colors-pigment primaris : el groc , el magenta  i el cian . Mesclant els colors-pigment primaris es pot obtindre la resta de colors.

Les mescles de colors-pigment són mescles sostractives perquè en cada mescla es resta llum , és a dir , el color que resulta de la mescla és més fosc que els colors mesclats. Això ho veiem ben clar quan mesclem en quantitats equivalents els colors groc , magenta i cian : el color que obtenim és el negre, que és clarament més fosc que els tres colors mesclats.

Els colors-pigment primaris i secundaris
Cjkv . Per SharkD , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:CMY#/media/File:Cjkv.png , Public Domain ( 2010 )


Mesclant de dos en dos els colors pigment primaris aconseguim els colors pigment secundaris :
  • Groc        +   magenta  =  vermell
  • Magenta  +   cian         =  blau violeta
  • Groc        +   cian         =  verd

Els colors-pigment complementaris són aquells que , quan es barregen , formen el color negre . S'obtenen combinant cada color primari amb un de secundari , sempre que entre tots dos completen els tres colors primaris :
  • El blau violeta és el complementari del groc
  • El verd és el complementari del magenta
  • El vermell és el complementari del cian

Les mescles de colors-pigment són usades en la impressió a color ( impremtes , impressores i fotocopiadores ) , la fotografia a color i en la pintura per a reproduir tota la gamma de colors de l'espectre visible. Els sistemes d'impressió a color i la fotografia obtenen imatges a color per superposició de pel·lícules de tinta color groga , magenta i cian.

CMY components . Per  (3ucky(3all  , https://es.wikipedia.org/wiki/Color#/media/File:CMY_components.jpg ,
CC BY 2.5   ( 2006 )


Freqüentment es fa la impressió amb quatre tintes ( cian , magenta , groc i negre ) perquè el pigment negre es més econòmic que els pigments cian , magenta i groc i , conseqüentment , crear negre amb tres tintes seria molt més car.  CMYK ( acrònim anglès de Cyan , Magenta , Yellow i Black ) és el nom que rebre internacionalment aquest sistema d'impressió amb 4 tintes . Per referir-se al negre s'utilitza K en lloc de B perquè no hi haja confusions amb el color Blue ( blau ) .






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.