Al fer passar la llum solar a través d'un prisma de vidre es descompon en llums acolorides . Hi ha tres d'aquestes llums que són fonamentals o primàries atès que les mescles parcials d'aquestes donen origen a totes les llums acolorides de l'espectre visible. Són les llums vermella , verda i blau violeta. Aquestes llums no es poden obtindre a partir de la mescla d'altres llums.
Llums primàries i la seua mescla Cmyk-rgb . Per Kuba - Dis , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:RGB#/media/File:Cmyk-rgb.jpg , Public Domain ( 2011 ) |
Si barregen llums acolorides la mescla resultant és sempre una llum més clara , és a dir , sumen llum a la mescla. És per això que la mescla de llums s'anomena mescla additiva . Si barregem les llums primàries dos a dos , obtindrem les llums secundàries :
Barreja de llums primàries Rgb addition nevit 026.svg . Per Nevit Dilmen , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:RGB#/media/File:Rgb_addition_nevit_026.svg , CC BY-SA 3.0 ( 2009 ) |
- Llum vermella + Llum verda = Llum groga
- Llum vermella + Llum blau violeta = Llum magenta
- Llum verda + Llum blau violeta = Llum cian
Com podeu veure ací les llums secundàries són més lluminoses que les llums primàries que les formen.
Hem vist que amb la mescla de les 3 llums primàries s'obté la llum blanca . També es pot obtindre la llum blanca mesclant dos llums que es denominen llums complementàries :
- La llum cian és complementària de la vermella
- La llum magenta és complementària de la verda
- La llum groga és complementària de la blau violeta
( Veure la foto " Llums primàries i la seua mescla " )
Aquestes tres parelles de llums complementàries estan formades per una llum primària i una llum secundària obtinguda de la mescla de les dos llums primàries restants.
Aquestes tres parelles de llums complementàries estan formades per una llum primària i una llum secundària obtinguda de la mescla de les dos llums primàries restants.
Quan parlem de llums acolorides , la llum negra no existeix perquè el negre és l'absència de llum.
Les televisions i les pantalles de molts aparells funcionen amb la mescla de les tres llums primàries. Si mirem molt de prop aquests aparells veurem que estan formats per multitud de píxels de llum que emeten només en els tres colors primaris. Combinant les tres llums primàries amb les mateixes intensitats es produeix la llum blanca ; variant la intensitat de les llums primàries s'obté l'espectre complet. RGB ( red , green and blue ) és l'abreviació que s'utilitza internacionalment per anomenar aquestes 3 llums primàries :
Cell phone screen pixels . Per Dinesh Dhankhar , https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:RGB#/media/File:Cell_Phone_screen_Pixels.jpg, CC BY 4.0 ( 2017 ) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.